Rogue Trakehners

Emberfall Rogue

Tämä on virtuaalihevonen

-

☆    Trakahner, tamma
☆    Punaruunikko, 168cm
☆    Syntynyt 31.07.2021 - 1v
☆    Estepainotus, 150 cm
☆    VH21-021-0110

☆    Omistaja Sorel (VRL-00884)  
☆    Kasvattaja Sorel / Rogue Trakehners  Emberfall Rogue edustaa historiallista estepuolen trakehner linjaa ja olimme todella kiitollisia, että saimme yhteistyökumppaniltamme, Amoral Studista, muutamia tammoja liisaukseen. Heillä oli erittäin mielenkiintoisia sukulinjoja, joita me pääsemme nyt jatkamaan Roguessa. Odotimme tästä punaisesta hienosta pitkäjalkaisesta varsasta luonteeltaan topakkaa ja käyttöominaisuuksiltaan vahvaa suorittajaa - juuri sellaisen me saimmekin.

Aamutallissa Ember on ensimmäinen yksilö, joka ilmoittaa olemassa olostaan hirnumalla kimakasti kuin kertoen, älkää unohtako minua. Jos hevonen osaisi puhua, tuo tamma kertoisi, kuinka se pidetään nälkäkuoleman porteilla, vailla huomiota ja hellyyttä. Tallin muut hevoset osaavat odottaa rauhassa ruokaansa mutta Ember on hieman hätäinen yksilö. Se ei siedä karsinassaan ylimääräistä liikennettä ja tarvittaessa se on valmis myös iskemään hampaansa takin kulmaan, jos selkeät varoitukset eivät tehoa. Hoitaminen ja kaikki käsittely tulee tapahtua tallin käytävällä. Karsinassa on luimisteleva ja mulkoileva tuittupää mutta käytävällä korvat hörössä seisova tyytyväinen hevonen, joka nauttii huomiosta painamalla päätänsä rentoutuneena alas, samalla heilutellen rennosti ylähuultansa. Kuinka eläin voikaan olla kuin yö ja päivä. Mikään ilkeä tamma Ember ei ole, sillä on vain omat juttunsa, joita meidän täytyy yrittää ymmärtää ja kun ne oppii, kaikki sujuu hienosti.

Käytävällä Ember seisoo nätisti mutta jos hoitotoimenpiteet venyvät pitkäksi, se kyllä keksii itselleen tekemistä; kaataa harjapakin, repii ylettyessään karsinan ovista loimet lattialle, kolistelee käytävän kettinkejä ärsyttävästi, heittelee päätänsä tai kuopii kaviollaan betonilattiaa. Ärähtäminen vain pahentaa tilannetta ja jos tamma alkaa touhuta omiaan, parempi laittaa omaan tekemiseen vauhtia. Kiimat vaikuttavat sen sielunelämään, joka on nähtävissä hoitaessa kiukkuiluna. Esimerkkinä harjaaminen mahasta saa hevosen heilauttamaan häntäänsä äkäisesti ja mulkaisemaan sinua tuomitsevasti. Ratsastaessa liian kovat avut ja paine saa tamman lähinnä heittämään peräpäätänsä ilmaan tai pakenemaan kuolaimen alta.

Ember ei ole mikään helpoin ratsu käsitellä, koska hevonen on aktiivinen ja herkästi lämpöä keräävä yksilö. Se ei malttaisi seistä, joten satulaan joutuu usein kiipeämään vauhdissa - ellei sinua ole joku auttamassa ja pitämään hevosesta kiinni (ei se silloinkaan aina pysy paikoillaan). Heti alussa kannattaa laittaa hevonen töihin. Ember tekee mielellään töitä mutta siltä täytyy osata pyytää asiat oikein. Epäselvät pyynnöt eivät päädy yhtään mihinkään ja hevonen osoittaa mieltänsä avoimesti, jos yhteistyö ei suju. Kun esteillä tamma alkaa kerätä lämpöä ja kierroksia, ratsastajalta vaaditaan kylmäpäisyyttä ja hermoja saada vauhdikas eläin vietyä turvallisesti maaliviivan yli. Ember ei kiellä esteelle, ainakaan herkästi. Sillä on hyvä hyppytekniikka ja takaosassa riittää voimaa vaikka kuinka paljon - se on aina halukas yrittämään, vaikka joskus jos lähestyminen menee täysin pieleen, olisi parempi kiertää este mutta se haluaa yrittää. Jos puomi kolahtaa kovemmin jalkaan, se saattaa pilata koko loppu suorituksen kokonaan. Ember ei siedä puomin kolautuksia ja tuntuu, että hevonen jää murehtimaan tapahtunutta eikä se keskity enää siihen hetkeen.

Ember on sen verran kuumahermoinen tapaus, että sen satulaan nousee vain kokeneet ratsastajat. Kentällä koulukiemuroiden vääntäminen menee tiettyyn pisteeseen asti, kunnes liika on liikaa ja alkaa protestointi. Tamma osaa kyllä hienosti vaihdot, avot, sulut ja väistöt mutta vain silloin, kun sitä huvittaa. Maastoesteillä on kiva käydä välillä kokeilemassa mutta Emberin kuumentuessa meno voi muuttua enemmänkin vaaralliseksi kuin järkeväksi. Maastoesteet kuuluvat treeniin kyllä mutta ei makeaa mahantäydeltä. Maastoon sen kanssa voi lähteä yksin tai porukassa. Se saattaa nähdä epämääräisiä mörköjä puskissa, joten ihan täysin pitkin ohjin ei kannata matkaa kulkea. Pääosin nämä tilanteet ovat perus säpsähtämisiä tai muutaman askeleen pyrähdyksiä mutta jos ratsastaja ei ole skarppina, satulasta voi tulla alas. Uiminen on Emberin mielestä ihan paras juttu ikinä! Sen kanssa täytyy olla varovainen, jos ajatuksena oli vain vähän kahlata rannassa - hevonen voi mennä varoittamatta veteen makaamaan.


Jälkeläiset:

- ei vielä jalostuskäytössä


i. Breaking to Law CTN

trak, tprn, 163cm
ERJ-I

ii. Dark Outlaw of Love

trak, m, 167cm
KTK-III, ERJ-II, YLA2

iii. Life On TV

VIR MVA Ch

iie. Küss Mich Jetzt

VIR MVA Ch, KTK-II, ERJ-I

ie. Betty Boob J

trak, mrn, 174cm
ERJ-II, ERL-II, YLA2

iei. Mr. Ex

ERJ-I

iee. Bardot GER

ERJ-II, YLA2

e. Escapist CO

trak, prn, 164cm

ei. Avagon Praya

trak, mrn, 166cm
ERJ-I, YLA1

eii. Royal Correct

ERJ-I

eie. Awwy Express

ERJ-III

ee. Dark Escape

trak, rt, 162cm
ERJ-I, ERL-II, YLA2

eei. Remnants

VIR MVA Ch, ERJ-I

eee. Sxxmachine

ERJ-I, SJP-I, YLA1


☆ Kilpailee porrastetuissa ERJ:ssä.


Saavutukset


☆ Päiväkirjamerkintä (kirj. Sorel)

Odotettu varsa oli vihdoin syntynyt! Kesän viimeisiä varsoja oli odotettu todella hartaasti ja tästä tulokkaasta teki vielä erityisemmän se, että se oli ensimmäinen varsa Rogue Trakehnersin kasvatusliitteen alle! Varsan suku edusti taitavaa, vanhaa ja erinomaista estelinjaa ja oli ilo ja kunnia saada tämä varsa jatkamaan sukuaan meidän talliin. Perheemme oli salaa toivonut orivarsaa mutta varhain aamulla Escapist varsoi hienon punaruunikon tammavarsan. Se oli kuin kopio emästään eli lähes täydellinen. Escapist varsoi hyvin ja sillä oli heti varman emän eleet nähtävillä. Varsa, joka nimettiin Emberiksi, ei kauan maassa halunnut maata vaan nousi tomerasti hoippuen seisomaan. Kaksikon touhuja oli ihana seurata, koska kaikki sujui hyvin ja Escapist osoittautui erinomaiseksi emäksi - mikä oli myös meille tärkeä ominaisuus periytymiseen liittyvissä seikoissa.

Päästimme seuraavana päivänä kaksikon ulos tarhaan jaloittelemaan, koska ilma oli kaunis ja onneksi tuuli kävi sen verra, että pahimmat ötökät pysyivät poissa. Escapist oli välillä koetuksella, kun jalkojaan testaava varsa osoittautui varsinaiseksi rallivarsaksi rohkealla luonteella höystettynä! Nauroimme tarhan reunalla monet kerrat, kun seurasimme varsan touhuja. Sen rohkea luonne oli ihailtavaa seurattavaa - joskus me ihmisetkin saisimme olla elämässä yhtä rohkeita tutkimaan asioita ilman epäröintiä ja murehtimista. Elämässä tulee ajoittain erilaisia mahdollisuuksia ja tilaisuuksia ja niihin pitäisi osata tarttua rohkeammin, eikä aina miettiä, murehtia ja empiä. Amber tulee opettamaan meidän perheelle paljon uusia juttuja, joista meidän täytyy osata ottaa koppia.


☆ Päiväkirjamerkintä (kirj. Sorel)

Emberistä on kasvanut varsin monipuolinen mutta omaperäinen nuori hevonen, jonka kanssa työskentelystä ei koskaan tule tylsää. Se vaatii hitokseen paljon töitä, mutta nyt kun NIMI on alkanut työstää Emberiä ja keskittynyt vain tähän hevoseen - tulosta alkaa tulla. Olemme käyneet muutamissa pienemmissä kilpailuissa harjoittelemassa ja hevosen voima- ja kuntotaso alkaa olla kohdillaan. Ember on yritteliäs, halukas hyppääjä, joka ei varmasti tule saamaan virhepisteitä ylitetystä ajasta. Aika kylmähermoinen ratsastaja saa olla, joka tulee viemään hevosen 150cm tasolle. Onneksi meillä on valmennus kunnossa ja ratsastaja valittuna, joten kaikki on mahdollista. Vielä enemmän tarkkuutta linjoihin ja askelpituuksiin, niin tilanne näyttää jo niin hyvältä, että Emberin kanssa voisi osallistua isompiinkin luokkiin - toki Ember olisi valmis jo 130cm radoille mutta ratsastajan täytyy vielä hioa sotasuunnitelmaa, kuinka hevosen kanssa yhteistyö tulee sujumaan turvallisesti isoissakin luokissa, koska vauhtia riittää.